Египет и Турция: Истински рай за туристите – освен по отношение на говеждото
ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива жестока практика на клане и липса на хигиена в производството на говеждо.
ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива измъчване на животни и липса на хигиена в производството на говеждо в Египет и Турция поради архаичните практики на клане в двете държави. Според записа, видян от организацията за защита на животните, тези практики са не само изключително жестоки, но и не отговарят на международните стандарти.
Следователно, яденето на говеждо в тези две популярни туристически дестинации се смята за риск, предупреждават от ЧЕТИРИ ЛАПИ.
Материалът първоначално е изпратен до организация Състрадание към селскостопанските животни (CIWF), която го препраща до ЧЕТИРИ ЛАПИ. Методите, които се прилагат във видеоклипа, се смятат за обичайни и показват ужасяващи сцени: Крави са пребивани до смърт или намушквани във врата, вместо през гърлото, така че им отнема няколко минути да умрат.
Друго бременно животно бива изкормено, докато още е в съзнание, и от корема му се издърпва телето; след това и то бива заклано.
В тази връзка ЧЕТИРИ ЛАПИ ще подкрепи инициативата на CIWF, като изпрати информационно писмо до Държавните комисии по туризъм на Египет и Турция, с което ще изиска от тях да се обърнат към властите в страната си по този въпрос.
Още през 2009г. Световната банка изтъкна в свой доклад сериозните проблеми в сферата на защита на животните, както и изключително нехигиеничните условия в кланиците в Египет и Турция.
Докладът критикуваше и липсата или непълнотата на проверките от ветеринарен персонал или опитни инспектори на месо.
Това, според Световната банка, създава значителен риск за потребителите. За съжаление, до този момент Световната банка не е предприела действия.